Rafaël Elburg | login voor leden
info@rafaelelburg.nl | Zuiderzeestraatweg Oost 32, Elburg | Contact

Oei ik groei!

Dan zullen we, door ons aan de waarheid te houden en elkaar lief te hebben, samen volledig toe groeien naar Hem die het Hoofd is: Christus. (Efeze 4 : 15)

Bij onze pasgeboren baby’s houden we heel nauwkeurig de groei bij. Oei ik groei is een bekend boek daarover. In die eerste tijd ben je daar intensief mee bezig. We maken ons zorgen als het niet goed gaat met die groei. 

Hoe is dat voor jou en mij als het gaat om de groei die we ook als christen mogen ervaren? Geestelijke groei noemen we dat dan. Wat verwachten we eigenlijk als het om die groei gaat? Hoe meet je nou bij een christen of er sprake is van groei? 

Met je baby ga je regelmatig naar het consultatiebureau. Gaan we als christen wel eens naar een plek die je zou kunnen vergelijken met het consultatiebureau? Om daar eens de vraag te stellen. ‘Hoe is het nu met mijn geestelijke groei?’ Als je naar het consultatiebureau gaat is het volstrekt irrelevant hoe lang dat andere kindje is. Het gaat echt om een individueel proces. 

In de Bijbel is groeien altijd iets wat samen gebeurt. We zullen samen volledig toegroeien naar Hem die het hoofd is, dat is Christus. En dat is ook in de gemeente belangrijk om te zien en vast te houden: dat we elkaar nodig hebben om te groeien. God heeft bedacht dat we als verschillende mensen bij elkaar sámen groeien. We groeien samen met jong en met oud, als beginnelingen en gevorderden, als Nederlanders en medelanders, als rijken en armen. als singles en getrouwden, als denkers en doeners en als nieuwkomers en oudgedienden. Want het gaat erom dat het één lichaam is. Wij groeien samen naar Chrístus toe. Hij wordt steeds groter voor ons. Hij wordt steeds mooier voor ons. Hij wordt steeds bewonderenswaardiger voor ons. 

Maar bij groei hoort soms pijn. We moeten soms door onze pijn heen gaan en onze pijn ook zien als een uitnodiging van de Heer om te groeien. Kunnen we pijn hebben en dat zien als een mogelijkheid dat we hierin mogen groeien naar Christus toe? 

Wij willen een gemeente zijn waar groei hoog wordt gewaardeerd. Groei in de hoogte, lengte, breedte en in de diepte. Mag deze kerk een tuin zijn? Waar Jezus de tuinman is en waar het licht is, en waar het zo nu en dan een beetje regent en waar een goede temperatuur is, die zorgt voor groeizaamheid? 

Als we bij Jezus zijn veranderen we. Onze aardse werkelijkheid wordt veranderd naar Gods realiteit. We mogen altijd naar Hem toe gaan. Het mooie is: Hij staat daar al, en wacht op je. 

Mag ik je uitdagen om je uit te strekken naar groei?

Jan Jaap