Rafaël Elburg | login voor leden
info@rafaelelburg.nl | Zuiderzeestraatweg Oost 32, Elburg | Contact

Wat doet God liever?

Wie is een God als U, die schuld vergeeft en aan zonde voorbijgaat? U blijft niet woedend op wie er van Uw volk nog over zijn; liever toont U hun Uw trouw. (Micha 7:18)

Wat vind je leuker? Straf geven of belonen? Ik denk dat we allemaal zullen zeggen dat belonen leuker is en dat we dat liever doen. Maar toen ik even verder dacht, schoot me de gedachte te binnen dat het natuurlijk aan de situatie ligt:
-    Als iemand verkeerd doet, verdient hij straf
-    Als iemand goed doet, verdient hij een beloning
En dan is het goed om te doen wat bij de situatie past. 

Maar is die situatie eigenlijk wel altijd zo belangrijk? Wat nou als iemand heel erg zijn best deed en toch een fout maakte. Wat nou als de situatie heel ingewikkeld was, of iemand een ingewikkelde achtergrond heeft? En wat als iemand per ongeluk iets goeds deed, terwijl hij eigenlijk iets slechts van plan was? 
Kunnen we dan kijken naar wat bij die persoon past?

In dit Bijbelgedeelte laat Micha ons zien dat God kijkt naar wat bij Hemzelf past. God is zeker met ons bezig, maar Hij kijkt naar wat er in Zijn hart is. En daar is genade! Daar is liefde! U blijft niet woedend, want liever toont U Uw trouw!
God kijkt naar wat er bij Hem past!

Welke God kan ‘voorbijgaan’ aan zonde van anderen? Vaak niet de God in mijn gedachten, ik wil nog weleens dat Hij straft. Greep Hij maar in: in Sudan, in Syrië, in Oekraïne, op mijn werk…

Maar als ik aan mijn leven en mijn daden denk, ben ik heel blij dat we een God hebben die door Pasen voorbij kan gaan aan mijn zonden. Ben ik dankbaar dat Jezus Zijn leven gaf. Op Golgotha zien we het bewijs dat Hij ons liever Zijn trouw toont!

Michiel